Symptomer på vorter

De forskjellige symptomene på vorter er avhengig av hvilken type vorten er og ikke minst hvilken kroppsdel som er rammet.

Farge og utseende på vorter

Som regel er vorter er små infeksjoner som vises på overflaten av huden. En vorte danner vanligvis en liten knute på huden, selv om noen typer (som planvorter) er like flat som overflaten av huden. Vorter kan bli opptre alene på kroppen, men det er også en viss sjanse at det spres og kommer i klynger over et område på huden. Vorter kan variere i farger fra hvit eller blekgult, til rosa eller brun. Ofte vil vorter ha utseende som et blomkål, dvs små klumper av hvitt. Se også opp for små svarte flekker som kalles «vortefrø», men legg merke til at vorter har ikke røtter.

Les også:
Vorter på hendene

Er det vondt å ha vorter?

Vorter er vanligvis smertefri, men bortsett fotvorter (på fotsålene) hvor det er godt mulig at det er vondt. Om du plukker eller skraper på vorten kan det føre til bakterielle infeksjoner, som igjen kan føre til ømhet.

Hvor vises vortene?

Vorter er mest vanlig på hender og føtter, men kan dukke opp hvor som helst på huden, som for eksempel på albuer, knær, ben eller ansikt. Klikk på en overskriften av en type vorte for mer detaljert informasjon.

Vanlig vorte
Smertefri og godtartet vorter med en hard kjerne av hud.

Fotvorte
Vokser bare under foten og er myke. Blir ofte smertefull om ikke behandlet.

Vannvorte
Jevn, hudfarget, faste knuter som er hvite eller transparente.

Flat vorte
Jevn, flat og et par millimeter i størrelse. Hudfarget eller lys brun. Vokser i grupper, ofte over 25 om gangen.

Plan vorte
Flat, glatt og litt hevet. Finnes i ansiktet eller i håndbaken.

Filiform vorte
Lange vorter. Finnes oftest i ansiktet eller nakken.

Genital vorte (Kjønnsvorte)
Vorter som er i anus eller rundt kjønnsorganet.

Mosaikkvorte
Vorter som er samlet i en gruppe.

5 kommentarer på “Symptomer på vorter
 1. L sier:

  hvor stor sjanse er det for at vortene smitter over til ansiktet hvis man muligens har tatt seg i fjeset når man har våte verucid fryste vorte på hendene?

  • Redaksjonen sier:

   Det er nesten umulig å si fordi det er avhengig av mange faktorer. Det beste ville vært å prøvd å unngå å gjøre det.

 2. Tina sier:

  Hvor fort vokser ei vorte?? Jeg har noe på en finger som fra den var 1 mm til ca 1 cm har den brukt 5 dager. Jeg er litt usikker på om det er ei vorte da den er vond, har en rød ring rundt «vorta» , såg ut som om den var væskefylt til å begynne med. Jeg prøvde å ta hull og smøre på jod, så nå er den hard i midten og myk rundt kanten. Jeg har aldri før hatt ei vorte som har vokset så fort, jeg var veldig plaget men vorter da jeg var lita men da jeg sluttet å bite neglene forsvant vortene. Har i voksen alder hatt ei vorte som jeg har fjernet med isedikk.

 3. Lotte sier:

  Har en helt svart vorte uttenpå kneet, er det farlig?

 4. Andreas sier:

  har en vorte som er 1 mm, mange svarte prikker på, sprukket på midten og vist jeg ser veldigt nøye etter nede det den er sprekt ser det ut som små skiver.

  er den farlig eller gjør den ikke noe

Legg igjen en kommentar