Kjønnsvorter og genitale vorter

Latinsk Navn: Condyloma Acuminatum

Kjønnsvorter kan også kjennes igjen som anogenitale vorter, genitale vorter, analvorter, veneriske vorter, eller condylomata acuminata. Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom som oppstår når en person som har blitt infisert med humant papillomavirus, forkortet til HPV, og har seksuell kontakt med person som ikke er smittet. Den seksuelle kontakten kan være gjennom alle typer form for samleie, som vaginalt samleie, analt samleie, eller gjennom oralsex. Det er også noen tilfeller hvor kjønnsvorter er overført fra en mor til et barn (gjennom fødsel).

Illustrasjon av kjønnsvorte

Illustrasjon av kjønnsvorter. De kan også befinne seg i anus og i munnen.

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter er klumper eller små knuter som oppstår hos kvinner og menn i underlivet. Kjønnsvorter kan dannes inne i skjeden, i anus, samt i penis. Vortene kan være hevet eller flat, og å fastsette en fast fasong er vanskelig. Det er ikke unormalt at kjønnsvorter blir dannet i klyngeformasjoner (gruppevis), men det er også normalt at de oppstår alene. Kjønnsvorter kan se ut som en lang rekke av vorter eller det kan se ut som en blomkål formasjon, som er en vanlig formasjon når det gjelder vorter.

Disse vortene kan være forårsaket av flere forskjellige typer HPV, inkludert HPV 6, HPV 11, HPV 30, HPV 42, HPV 44, HPV 45, HPV 51, HPV 52 og HPV 54. Den største årsakene til kjønnsvorter er HPV 6 og HPV 11.

Når en person har samleie som er infisert, vil smittsomme partikler som er i vortene er være i stand til å trenge gjennom en frisk persons hud og infisere dem. Dette er fordi når personer har sex blir det laget mikroskopiske sår i underlivsregionen som kan bli penetrert av HPV partikler. Dette partikler kan forbli sovende i mange dager, måneder eller år i enkelte tilfeller, så det er virkelig ingen måte å identifisere hvilken partner som ga deg HPV.

Les også: Vorter i underlivet hos menn

I utgangspunktet så er svaret på spørsmålet «hva er kjønnsvorter», er at de er symptom på en tilstand som skjer inne i kroppen din. Symptomet vil ikke alltid dukke opp med en gang, men når den gjør det er behandling så absolutt nødvendig. Når en person med HPV har sex med noen som ikke har tilstanden, har den infiserte personen ca 70% sjanse for å få kjønnsvorter i fremtiden.

Behandling, spredning

Å lære metoder for å hindre spredning av kjønnsvorter er viktig, samt få riktig behandling når vortene bryter ut.  Om du skulle være smittet er en vanlig metode å pensle inn med cellegift rundt det berørte området. Om kjønnsvortene skulle være i skjeden er det vanlig å bruke laser eller at gynekolog fjerner det med lokalbedøvelse.

Les også: Fjerne kjønnsvorter med frysespray

For å behandle denne typen vorte  du ta kontakt med lege, egenbehandling er ikke mulig og forsøk på det frarådes. Legen vil kunne teste deg med eddiksyre for å fremtvinge «usynelige» vorter, men dette er ikke vondt.

9 kommentarer på “Kjønnsvorter og genitale vorter
 1. Petter sier:

  Hei. Jeg tror jeg har vorter på penis. Hvordan fjerner jeg de?

  • Ingvar sier:

   Du må kontakte fastlegen din. Det er ikke sikkert du har vorter, samt at du ikke kan helbrede kjønnsvorter selv.

   Ingvar

 2. Helle sier:

  Jeg har mistanke om at jeg har det nå. Men om jeg går på behandling og de blir borte – er det slik at jeg smitter andre hele tiden uansett? Eller må jeg ha et utbrudd for at det skal kunne smitte?

  • vorter.no sier:

   Du kan smitte andre uansett, men sjansene er mindre om vortene ikke er synlige. Vortene er en bivirkning av et virus som aldri vil gå vekk, og dermed vil du potensielt kunne få vorter livet ut. Selv om du ikke har symptomer (utbrudd) vil du være en smittebærer. Du kan ikke behandle kjønnsvorter selv, så fastlegen din vil kunne fortelle mer om dette.

 3. Tommy sier:

  Hei ! Jeg lider av vorter i ansiktet og på armen. Kan oral sex da gi kjønnsvorter til andre i munnen? Er det veldig stor sjanse for at den personen kan få vorter i munn og på kropp?

 4. A.I.J 54 år sier:

  Jeg har fått vannvorter flere steder på kroppen, under armer som plager meg , flere små utbrudd og på maven min ved venstre side er det lett å klø og får noe smerter. Er det mye arbeid og få dette bort.
  Kan man bruke dette med fri egenandel eller dekker dette ikke av helsevesne.
  Jeg har diabetes , har hatt mange operasjoner hele 11 ganger og plager , bruker en del sterke medesiner.

 5. Kari sier:

  Hei!
  Jeg har en utvekst i underlivet ca 1 cm fra analåpningen. den er er rosa hard og står ut.
  Ser ikke ut som noen av vortene det står om her her.. den var der bare plutselig.
  Plagsom, men jeg sliter med å fortelle det til legen da.
  Hva kan det være?

 6. Lurer sier:

  Jeg hadde vorter på hendene når jeg var liten. Kan jeg ha smitter kjæresten min nå med kjønnsvorter?

 7. dør av å vite sier:

  Hei jeg har hvite små vorter på vaginaen, inni. Det var bare litt i starten men nå er det ganske mye, og det sprer seg og har vært slik i mange mnd. Jeg er jomfru, og frastår nå sex fordi jeg har frykt for å smitte andre. Jeg skjønner ikke hvordan dette går ann når jeg ikke har hatt samleie med noen? Ikke noe slags seksuel aktivitet. Jeg tørr ikke å ta kontakt med fastlegen, går det ann å gjøre det anonymt sånn at foreldre ikke vet det eller er det helt uaktuelt? Ikke en behandling, bare å ta en sjekk uten at det skal bli noe styr med lege og fks mor?? TRENGER SVAR::O

Legg igjen en kommentar