Filiform vorte

Latinsk navn: Verruca Filiformis

Filiforme vorter er som alle andre vorter, voksende godartede svulster, men som er spesielt preget av sin lange og smale form. En filiform vorte er heldigvis ikke en kreftsvulst og er heller ikke farlig eller livstruende, men på grunn av sin lange form kan den være pinlig.

Verruca Filiformis har som oftest form som en finger som stikker fra ulike deler av kroppen. Disse lange vortene er vanligvis funnet på ansiktet, nesen, øyelokkene, haken, leppene og halsen. Vortene er oftest tydeligst på barn.

Les også: Informasjon om vorter på leppene

 

Illustrasjon av filiforme vorter

En illustrasjon av en filiform vorte i pannen.

Disse lange vortene kan være irriterende

Filiforme vorter er utsatt for kløe og i noen tilfeller blødninger hvis de blir irritert. Dette skjer ofte hvis vortene blir oppskrapet av deg selv eller om vortene opplever gnaging mot ulike klesplagg. Hvis vortene ligger i områder hvor det er ofte fysisk kontakt, kan vortene skape konstant ubehag og utvikle seg til et uheldig problem.

Om du er en vortesmittebærer

Disse vortene vises når èn blir smittet av et virus kalt humant papillomavirus (HPV). Dessverre en filiform vorte (som de fleste typer av HPV) smittsom. Det er mulig for denne type vorte å smitte til en annen del av kroppen (for eksempel kløing), samt hud-til-hudkontakt med en annen person (håndtrykk) eller eller indirekte fra en person til en annen (via håndkle for eksempel).

Til et annet sted på din kropp

Overføring av humant papillomavirus fra ett område av kroppen til et annet område vil som oftest skje når det lages et lite sår på vorten, for å deretter bruker samme hånd til enten klø på et annet område eller bare berøre et annet område på kroppen. Denne enkle og ofte uunngåelige handlingen kan enkelt overføre HPV og fremme vekst av en annen vorte i et annet område på kroppen.

Les også: Hvordan hindre å få vorter?

Smitte via hud-til-hudkontakt

Hud-til-hudkontakt med en annen person kan også resultere i overføring av viruset fra deg selv til en annen. Dette kan skje når den filiforme vorten kommer i kontakt med en annen person og da er det en sjanse for å spre viruset. Typisk kan dette skje når barne tar del i lagspill som fotball.

Smitte vorter gjennom objekter og overflater

Filiforme vorter kan også overføres via eksterne objekter, for eksempel når to personer bruke samme håndkle for tørking. Humant papillomavirus kan på denne enkle måten overføres fra ansiktet ditt til en annen person, og dermed vil den personen motta en vorte.

Behandling og opplysninger

Vanligvis vil filiforme vorter forsvinne av seg selv etter noen måneder, men det er tilfeller der det kan ta flere år. Men siden de typisk plasserer seg i områder som er generelt mer synlige enn andre vorter, burde behandling vurderes om du synes det er pinlig.

Les også: Kan jeg kutte eller skjære bort en vorte?

I menyen til venstre vil du finne en god del informasjon om behandlingsmetoder.

Legg igjen en kommentar