Hva er en vorte

Vorter blir forårsaket av et smittsomt virus som heter humant papillomvirus, forkortet til HPV. En vorte er en godartet liten utvekst som er i huden, og størrelsen på en vorte kan vanligvis bli mellom 1 mm og 1 cm. Vorter er en «bivirkning» av dette HPV-viruset som blir med deg hele livet. Les mer om HPV-viruset og hvordan det fungerer.

Vortene vises som faste «klumper» i huden med en grov overflate. I selve vorten kan det være mulig å se se små, sorte punkter som er rester etter blødninger i vevet der vorten befinner seg, men dette er ikke røtter som enkelte tror. Det er også normalt at flere vorter er i nærheten av hverandre.

Les også: Har vorter røtter?

De aller fleste vorter vil forsvinne etter noen år, og det er derfor ikke nødvendig å behandle alle vorter. Flere velger likevel å behandle av kosmetiske årsaker, ettersom det kan være pinlig å ha vorter.

Vorter er mest vanlig av barn mellom 8 og 12 år. Etter at en har fylt 35 år vil vorter bli sjeldnere. Normalt vil en vorte forsvinne etter 2 år.

2 kommentarer på “Hva er en vorte
  1. anna sier:

    jeg har plukket på en vorte jeg har på fingeren, og nå har det blitt et sår som blør. er det farlig?
    jeg har hatt vorten i ett og ett halvt år snart. den har ikke utviklet sseg til en ordentlig vorte, bare vært flat og hard. Er dette farlig?

  2. Ole sier:

    For ca 2 år siden oppdaget jeg en liten vorte under på den ene fingeren min, uten å tenke mer over det! Når er den blitt til tre samme sted, i tilegg til en liten på nesten hver eneste finger!! Hva skal jeg gjøre??

Legg igjen en kommentar