Hindre å få vorte

Det å forebygge vorter er svært vanskelig i praksis, men ved å bruke sunn fornuft kan du redusere risikoen for at du mottar vorter fra andre personer – nesten fullstendig.

Vær renslig om du har vorter!

Sørg alltid for å rengjøre og holde kutt eller sår desinfisert, ettersom personer med åpne sår er mer utsatt for infeksjon, og dermed vorter. En god huskeregel er: jo renere såret er, jo mindre sjanse er det for å få en vorte. Sørg også for at du vasker hendene godt med varmt vann og såpe, bruk gjerne antibac. Jo renere hendene er, jo mer sannsynlig er det at du forhindrer en vorte.

Ikke del håndkle

Mer drastiske metoder kan være å ikke ta på en annen person som har vorter, i tillegg unngå å ha hud-til-hudkontakt med en som har fått vorteutbrudd. Det er også mulig å få vorter fra noen som tørker seg med et håndkle som du bruker. Desto mer kontakt du har med viruset, desto høyere er sjansen for at du får en vorte. Viruset lever fint på et håndkle i lengre perioder.

Les også: Symptomer på vorter

Vær ren på føttene

Bytt sokker og sko hvis de blir våte eller skitne. Desto renere og tørrere du holder føttene, desto høyere er sannsynligheten for at du ikke vil få en vorte på føttene. Føtter som tilbringer mye tid i våte omgivelser, som for eksempel på steder med mye gjennomgang, typisk steder som bassengområder, treningsstudioer eller en dusj ved stranden, vil ha en høyere sjanse for å få vorter. Når du først har fått vorter – vil du ha det resten av livet!

Les også: Når blir vorter farlige?

Som en benevnelse, vorter er en «bivirkning» forårsaket av et virus og du det er ganske enkelt å bli smittet – faktisk like lett som å få en forkjølelse.

Andre tips…

 • Vorter liker fuktighet, så prøv å holde hendene og føttene tørre. Bruk sko som puster eller sandaler. Velg absorberende bomullssokker istedenfor syntetiske materialer eller ull. Prøv å hold føttene tørre.
 • Beskytt føttene dine ved å bruke sko eller sandaler når du går på offentlige områder som gymsaler eller basseng. Ikke gå barbeint!
 • Når du dusjer på offentlige steder, er det sterkt anbefalt du bruker flip-flops eller lignende, spesielt hvis du har sår på føttene. Selv små flerrer som du ikke legger merker til vil ta inn viruset.
 • Bruk sokker eller strømper når du prøver sko i butikk, samt unngå å dele fottøy med andre.
 • Sørg for å rense kutt og sår, fordi de er mer sårbare for å motta vorter, så vel som andre infeksjoner.
 • Ikke del håndklær med noen som har vorter, dette er nærmest en innbydelse til å få vorter.
 • Ikke bruk barberhøvler som kan være smittet med vorter.
 • Ikke bruk neglefiler som har blitt forurenset av vorter.
 • Sørg for å vaske ethvert område som kommer i kontakt med vorter godt med såpe og varmt vann, som nevnt ovenfor – bruk gjerne antibac.
 • Hold immunforsvaret sterkt. Sørg for å ha et sunt kosthold, få nok vann, mosjon, søvn og frisk luft. En god multi-vitamin er anbefalt for optimal helse.
  Les også: Multivitaminer mot vorter 

Om du allerede har vorter

Det er viktig om du allerede har vorter er viktig å ikke la de spre seg til andre deler av kroppen. Nedenfor finner du noen tips.

 • Unngå å berøre vorter, siden de spres gjennom kontakt og du kan hjelpe dem til å spre seg til en annen kroppsdel. Hvis du kommer i kontakt, sørg for å vaske hendene godt med varmt vann og såpe. Aldri plukk på en vorte, det kan også føre til infeksjoner. For all del, ikke skjær eller kutt av en vorte.
 • Unngå å la andre personer komme i kontakt med vortene dine. Det er en god idé å holde dem dekket, både for kosmetiske og hygeniske grunner.
 • Unngå barbering eller børsting områder som har vorter da dette kan oppmuntre spredning.
 • Ikke bruk samme neglefil på infiserte områder og på upåvirketnegler, skyll de ordentlig.
 • Hvis du har vorter på fingrene eller hendene, ikke bit på neglene. Da kan du få vorter i munnen, på tungen eller andre steder (på foten om du klør etterpå).
6 kommentarer på “Hindre å få vorte
 1. anette sier:

  hei, jeg kom hit fra KK. jeg lurer på hvilken risiko det er å få vorter på et treningsstudio? Jeg trener jo mye, og dusjer etter trening. men har aldri tenkt på sykdommer… Håper på svar!

  • Iris sier:

   Hei Anette! På treningsstudioer vil vorteviruset trives som de var i himmelen, og dermed burde du for all del unngå å gå barbeint i dusjen. Det er både fuktig, vått og rommet er vanligvis lite. Kjøp flip-flops og ta de på før du går i dusjen og tørk de med håndduken når du er ferdig. Det trenger ikke å være verre!
   Andre kilder til vorter (og andre sykdommer) er de forskjellige apparatene. Noen tørker de ikke, og på enkelte studioer må du vaske apparatene selv. Infeksjoner kan ligge i svetten på apparatene, og når du gjør innstillinger (for eksempel tredemølle) er det teoretisk mulighet å få infeksjoner. Håper dette besvarte det du lurte på 😉
   – Iris

 2. leonard sier:

  Hei jeg har en ivrig vorte som er rosa med røde prikker overalt, hva kan det bety???

 3. Eva sier:

  Hei, er 17 år og sliter en del med vorter på hender og føtter. Har tre stykker på venstre hand hvor to er på den midterste fingeren og en på lillefingeren. Har også to på høyre hand, hvor den ene er på tommelen og den andre på pekefinger. Disse er vanskelige å la vær å ta på, eller at de tar på andre ting eller blir skrapet opp, lurer på om å gå med plaster rett og slett vil hjelpe?

  Har også to under venstre fot som er ganske nær, en på høyre fot og en på venstre kne. Har prøvd å fryst alle sammen, men det er bare den på kneet som viser tegn til å falle av. Står mye om å dekke til vortene, men lurer på om jeg burde ta dette problemet til lege?

 4. thor sier:

  hei, jeg er 16 år og jeg har nå fått fotvorter, rundt 5 stykker plasser nære hverandre under den ene foten min, det er ikke vondt å ha dem der, men jeg vil såklart ha dem bort fort, hva burde jeg gjøre? er det å fryse dem vekk en løsning? eller er det bare om man har en virte alene?

 5. Thor sier:

  hei, jeg har fått vorter under foten, rundt 5 stykker som sitter ved siden av hverandre ganske nære. hva er den beste løsningen til det? det gjør ikke vondt, men jeg vil ha dem vekk fort

Legg igjen en kommentar