Frysebehandling av vorter

Vorter er små hudinfeksjoner som ofte behandlet ved å frysing. De vises vanligvis på hender, fingre eller føtter. For friske personer er vanlige vorter helt ufarlig og kan vanligvis gå bort av seg selv i løpet av noen måneder eller år, takket være immunsystemet dit. Vorter kan imidlertid virke skjemmende, pinlig, og kan også være smertefullt om de er på fotsålene eller i nærheten av negler. Behandling av vorter bør være enkel, trygt og helst smertefritt, men du må ha tålmodighet og utholdenhet ettersom det kan ta en del tid.

Frysing av vorter er en av de mest effektive metodene for å bekjempe vorter. Frysing av vorte er også kjent som kryoterapi. Det kan trygt gjøres hjemme på vanlige vorter med flere produkter som du kan få kjøpt på apotek, eller det kan gjøres av fastlegen din. Hver frysebehandling av vorter er minimalt smertefullt,  samt enkelt og raskt, og for en liten vorte vil det noen ganger være at en enkelt behandling er nok, og vorten vil falle av etter noen dager. Frysing av vorter er spesielt effektiv på vorter som er på baksiden av hender og fingre, samt mosaikkvorter på føttene. Det er vanligvis lite eller ingen arrdannelse.

Hvordan fungerer vortefrysing?

Vorter lever av små blodkar. Under frysing av vorten vil de små blodårene som det vorten lever av dø ut, og som fører til at det dannes en blemme under og rundt vorten. Så løsner blodkarrene fra omkringliggende hud som effektivt vil drepe vorten. Den berørte huden (med vorten) vil vanligvis løsne innen en uke.

Fryse vorter hjemme – egenbehandling

Det er mange gode typer av fryseapperater som kan kjøpes i apotek og som er trygge å bruke hjemme. Disse må påføres ved -57 ° C grader i 20-40 sekunder for å være effektive. De er tilgjengelige som aerosolsprayer som påføres med en svamp spissen. Det kan være vanskelig å bruke de på veldig små vorter. Alltid les instruksjonene nøye, slik at den ikke skader friske huden rundt vorte.

Jeg ønsker å fryse vorten selv. Hva gjør jeg?

Det første du må gjøre er å sørge for er at du virkelig har en vorte før du vurderer å fryse den hjemme. I menyen til venstre finner du informasjon om de forskjellige vortetypene, men spør på alltid apotek eller fastlegen din om du er usikker.

Etter å ha vasket hendene og det området du skal behandle godt med såpe og varmt vann, prøv å få en følelse av hvor stor vorten er. Ved en stor vorte eller en fotvorte vil du bare kunne fryse en del av den med en gang. Om det er en liten vorte vil du normalt kunne fryse hele på en gang. Ikke prøv å overdriv fordi da kan blemmen briste og det øker risikoen for videre smitte. Ha et mål med å fryse en liten del av det først.

Det kan være en ufølsom av tykk og død hud dekker vorten. Ta varmt vann på en klut å sett den på vorten i ca. 15 minutter, og skrap av død etterpå. Men for all del ikke prøv å skrelle huden ved å plukke eller skrape med fingrene, fordi ødelegge sunn hud vil bare gjøre det mer følsomt for flere vorter, og vorter er som sagt smittsomt.

Følg instruksjonene på det produktet som du bruker til frysing av vorter nøye. Det kan være ubehagelig, for eksempel kan du føle kulde og en liten brennende følelse når huden blir frosset. Ikke sprekk noen blemmer som kan dukke opp, da kan du bryte huden, som igjen kan føre til infeksjon av det berørte området eller spre seg til andre områder. Væsken inni blemmen vil bli absorbert uten å måtte sprekke huden. Den nye huden under den helbredende blemmen vil ikke bli forurenset av HPV-viruset så lenge du ikke skader det. Du vil sannsynligvis bli nødt til å gjenta egenbehandlingen for hver uke til du ser dødt vev (inkludert vortene) faller av, en prosess som tar ca tre uker. I mellomtiden, ikke plukk på vorten eller området rundt vorten.

Hvis du har vorter på hender eller føtter som nekter å gro, og spesielt rundt neglene, er det en god idé å kontakte fastlegen din. Det kan være nødvendig å ta en vevsprøve for å utelukke muligheten for hudkreft.

Frysing av vorte gjort av legen din

Den kaldeste metoden ved vortefrysing er med flytende nitrogen administrert av en lege, som angriper vorte med temperaturer så lavt som 195° C. Det er veldig mye kaldere enn de produktene som blir solgt på apotek. Denne svært kalde væsken påføres vorten med en bomullspinne en eller to ganger i en enkelt time og fryses omtrent en millimeter utenfor kanten av vorten. Du vil føle kulden og deretter en mild brennende følelse når huden tiner. Huden som dekker vorten vil bleke som om den er brent brent, og vil vanligvis mørkne litt etter en tid. Normalt må du ha mellom ett og fire besøk og for områder med tykk hud, kan flere behandlinger være nødvendig.

For å redusere antall besøk som kreves, bør du vurdere å bruke en ikke-reseptbelagt salisylsyrebehandling først i et par uker før du går til legen din. Legen din kan foreslå å følge opp med det etter din vorte frysebehandling. «Aggressiv kryoterapi» betyr vanligvis at flytende nitrogen er påført i omrtent 10 sekunder, som er mer effektiv enn «mild kryoterapi»,  der frysing er påført i en kortere tidsperiode. Husk at med aggressiv kryoterapi er det mer sannsynlig å ha smerter og blemmer, og hos små barn er dannelse av arr mulig.

8 kommentarer på “Frysebehandling av vorter
 1. JENTE 89 sier:

  hva heter frysebehandlingen av vorter som jeg får kjøpt på apoteke?

 2. olai sier:

  Hei! Eg har vorter overalt på hendene og går til doktor kvar veke å fryse dei. Men det gjer so låkt lenge etter ei he vert til doktor.

  • Natalya sier:

   Det er akkurat det jeg og tekenr men men, hvem vet? Hun er sykepleier hun som ga informasjon, men hun hadde sagt noe om at hun har en godkjenning eller noe se5nt fra en lege om at hun er kvalifisert til e5 gjf8re denne typen behandlinger. Hun hadde sagt at fettet i det behandla omre5det ville bli redusert med 20-30 % etter bare en behandling

 3. nina sier:

  Jeg har frøse to ganger nå på samme vortene, men de går ikke vekk- legen min snakket om at hun ikke kan fryse de flere ganger og at cellegift kan være en behandling som siste utvei- noe jeg ønsker å slippe! Hva kan jeg eventuelt gjøre?

 4. anonyme sier:

  Jeg er ofte klam på hendene og jeg har en vorte. Den er i hånd flaten. Hva anbefaler du og bruke?

 5. Khedy_7 sier:

  Etter at du har fryset fotvorten din hoss legen kan du vaske beina di eller ikke???

 6. Anonym sier:

  Jeg har vorter på leppene som jeg synes er pinlige og i min alder jeg som også går på skole kan det være veldig flaut. Jeg vil helst ikke vise det så jeg biter meg i leppa sånn at ingen ser det,jeg var å frøs den i går men ser bare at den løsner litt men ikke noen blemme eller rødt rundt. Men jeg lurer på om jeg kanskje må fryse noen ganger til. Men tror dere at den kommer til å detta av eller at jeg må fryse mere?:)

 7. Anonym sier:

  Hva koster det å fryse bort en vorte hos legen?

Legg igjen en kommentar