Vorter på leppene

Vorter er en type hudsykdom som vanligvis er på hender, kjønnsorganer eller føtter. Vorter er en hudvekst som typisk har en form som en blomkål. Vorter er ofte beskrevet som «store blemmer» og er et resultat av en virusinfeksjon. Vorter er et virus som tilhører familien humant papillomavirus, forkortet HPV, og som er ansvarlig infeksjonen i huden.

Les også: Hva er en vorte?

Vorter på lepper

Vorter er ikke begrenset til hender og føtter, men som du kanskje har forstått kan også vorter oppstå på leppene, og faktisk selv inne i munnen. Om du får vorter på leppene eller i munnområdet kan det ødelegge det utseendet på leppene, men skadene er som oftest bare kosmetiske. Det er observert at vorter på leppene generelt sett er i munnvikene. En alvorlig virusinfeksjon er egnet til å skape store «humper» eller knuter på leppene. Vanligvis er vorter på lepper smertefrie, men ved inntak av drikker som te eller kalde drikker kan irritere vortene betraktelig.

Er det mulig å få kjønnsvorter på leppene?

Kjønnsvorter kan faktisk forekomme på leppene, men som du leser i navnet vil det vanligvis befinne seg i underlivet. Kjønnsvorter er som oftest observert på penis hos menn og ved kvinner i skjeden eller på vulva. Kjønnsvorter er en type for seksuell overførbar sykdom og det å ha sex med en eller flere smittete partnere er noen av de vanligste årsakene til forekomsten av kjønnsvorter.

Les også: Vorter i underlivet (kjønnsvorte)

Selv om vorter på leppene er ikke en kjønnssykdom, er vorter på leppa svært smittsom og spres gjennom vanlig hud-til-hudkontakt. For eksempel kan en smittet person skrape den berørte delen av leppen med fingrene, for å så uten å vaske hendene utføre dagligdagse aktiviteter, vil det være sannsynlig at vorten kan smitte en annen person eller en annen kroppsdel.

Hvordan bli kvitt vorter på leppene

Noen ganger vil vorteviruset forsvinne av seg selv etter noen dager og det vil ikke kreves behandling. Alt er derimot avhengig av alvorlighetsgraden på de vortene du har på leppene. Her er noen metoder for fjerning av vorter på leppene:

 • Salisylsyre: På apoteker er det reseptfrie hjelpemidler som inneholder salisylsyre og som har blitt utviklet for fjerning av vorter. Disse hjelpemidlene er tilgjengelig som salve eller krem, og man kan bruke dem direkte på den berørte leppene.
  Les mer: Fjerne vorter med salisylsyre 
 • Frysing (kryoterapi): Hvis salisylsyre ikke virker, så er kryoterapi det beste middelet for å bli kvitt vortene på leppene. Det finnes en rekke frysningsapparater på apoteket som kan fjerne vortenr på leppene.
  Les mer: Fryse en vorte 
 • Laserterapi: Laserbehandling er et annet alternativ å kurere vorter på lepper. For vanskelige vorter som ikke reagerer på annen behandling er laserterapi ofte anbefalt. Laserbehandlingen av en vorte på leppa med hjelp av laserterapi kan etterlate et sår på leppa. Såret gror vanligvis i løpet av noen få uker.
  Les mer: Laserbehandling mot vorter 
 • Kirurgi: Folk som synes det er ubehagelig å gjennomgå laserterapi kan velge kirurgi som en metode for å fjerne vorter på lepper. Den prosedyren som gjelder for kirurgi er enten ved hjelp av elektrisk strøm (elektrokirurgi) eller bare ved å kutte vorten (kirurgisk inngrep).

  Les mer: Informasjon om elektrokirurgi

  Begge disse nevnte prosedyrene er implementert og fungerer godt. Ved elektrokirurgi må prosedyren utføres korrekt, ellers kan arrdannelse forekomme.

Forhåndsregler

Man bør forstå at det å pilke på vorter ikke er en løsning. Det kan gi opphav til en sekundær infeksjon, som igjen kan føre til ytterligere komplikasjoner. N

Les mer: Klippe eller skjære borte en vorte

Merket med: , ,
Skrevet i vortebehandling

Legg igjen en kommentar