Hvordan fryse vorter ?

Kryoterapi er en prosedyre som brukes til frysing av vorter. Frysing av vorter blir primært utført av en lege som bruker lokal bedøvelse. Å fryse toppen av vorten med flytende nitrogen vil drepe vorten, og vorten vil etterhvert falle av. Det kreves ofte flere behandlinger for å fryse og fjerne vorten helt.

Hva skjer etter at vorten er fryst?

Et par timer etter vortefrysebehandlingen kan en blemme ta form. Innen få dager vil blemmen tørke opp, og på dette tidspunktet kan vorten falle av. Men det er ofte slik at flere behandlinger med vortefrysing kan være nødvendig. Noen ganger vil blemmen sprekke, og hvis vorteblemme sprekker er det viktige å ha høyt nivå med renslighet. Dette er fordi væsken inni blemmen kan inneholde vorteviruset, altså HPV.

Les også: Hva er en vorte (HPV)?

Du bør rengjøre og desinfisere området rundt blemmen og vorten, samt unngå kontakt med andre der du har fryst vorten. Det er en risiko for å spre vorteviruset til andre mennesker eller til andre deler av kroppen.

Er det effektivt å fryse en vorte?

Hvis du fryser vorter ved bruk av kryoterapi kan du forvente en suksessrate mellom 30% og 65%. Dette er nær resultatet av andre typer behandlinger, men på grunn av engasjement av tid, samt smerte og pris en slik behandling gir, kan det være at andre alternativer er mer tiltrekkende. Mange andre behandlinger vil ikke ha disse ulempene.

Hva er alternativene til vortefjerning med flytende nigrogen?

Før å ty til kryoterapi for vorterfjerning, er det en del billigere og mindre smertefulle behandlinger du burde vurdere for å fjerne din vorte. Hvorfor gå gjennom farlige prosedyrer ved å kutte eller brenne av en vorte, når det er trygt og enkelt alternativ som ikke vil forlate deg med et arr eller ikke vil gjøre slik at du ender opp på legevakta?

Les også: Kutte eller skjære en vorte – Er det trygt?

En populær metode for øyeblikket er bruk av sølvtape, men dette er egentlig ikke en praktisk metode for fjerning av vorter som er på synlige deler av kroppen. Det finnes en rekke naturlige behandlinger som har vist rimelig suksess som tetreolje, bananskall og hvitløk.  Med disse alternativene kan det være vanskelig å avgjøre hva som er den mest effektive med tanke på pris og effektivitet, ettersom det oftest ikke kan garantere et resultat.

Les mer: Er det mulig å fjerne vorter med kjerringråd (tetreolje, bananskall, sølvtape bl.a) ?

Det er behandlinger du kan prøve selv uten å kjøpe inn dyre produkter. De fleste har både sølvtape og bananer hjemme, og prisen er også veldig lav.  For flere metoder å fjerne en vorte, se i menyen til venstre.

Merket med: , , ,
Skrevet i vortebehandling
2 kommentarer på “Hvordan fryse vorter ?
  1. Anne sier:

    Hei. Ser det er mye nyttig info her, men hvem er det som har lagd denne siden. Vanskelig å anbefale den videre uten å vite det. Hilsen helsesøster Anne

    • vorter sier:

      Hei Anne. Det er laget av brukere som meg og deg – noen med helsefaglig bakgrunn – andre ikke. Redaksjonen har et nøytralt synspunkt og anbefaler ingen produkter – men henviser heller til apotek eller fastlege.

Legg igjen en kommentar