Vanlige vorter og salisylsyre

Hender uten vorter

Vanlige vorter er det vi kaller for lokale vekster i huden, og som er forårsaket av humant papillomavirus (HPV) infeksjon. Selv om vorter anses å være smittsom, er det svært vanlig at bare ett familiemedlem har vorter. I tillegg har de ofte berører bare en del av kroppen (som hender, armer eller føtter) uten å spre seg over tid til andre områder.

Hva er noen typer av vanlige vorter?

  • Det er den kjente typen kuppelformet vorter som finnes på bak av fingre, tær og knær.
  • Fotvorter er vanlig på undersiden av foten.
  • Flate vorter kan oppstå i ansiktet, ben og andre deler av kroppen, ofte mange på en gang.
  • Filiformvorter vanligvis vises som én lang stilk, ofte på ansiktet.

Hva er behandlingen for vanlige vorter?

Vanlige vorter kan være irriterende for enkelte personen. Denne informasjonen er om behandlingen av vanlige vorter og gjelder ikke genital eller vannvorter.  «Over-disken» behandlinger for vanlig hudvorter har lenge vært basert på bruk av produkter som inneholder salisylsyre. Nyere reseptfrie vortebehandlinger bruk spraybokser å fryse vorter.

Salisylsyre produkter

Disse finnes som dråper, geleer og plaster. De er laget for bruk til alle typer vorter, fra bitte små til store  og klumpete. Salisylsyre er en keratolytiske medisinering, som betyr at det løser opp proteinet (keratin). Mesteparten av både vorten og det tykke laget av død hud som er rundt og oppå vorten er mest av protein.

For å lese mer om dette, se under behandlingsmetoder i menyen.

Merket med: ,
Skrevet i salissylsyre, vortebehandling
En kommentar på “Vanlige vorter og salisylsyre
  1. Geir I. sier:

    Hei. Har noen vorter på venstre og øyre hand i ca 1 – 1 og 1/2 år nå. De viser lite tegn til å forsvinne. Har rundt neggelen på venstre hånd. Dette er plagsomt, da jeg har jobb som biloppretter og det sprekker rundt området. Har ikke brukt noen form for behandling enda, da problemet ikke har forverret seg betydelig enda. På høyre hand har den ene av 2 vorter gådt tilbake, men jeg kjenner den og ser den enda. Må nevne at jeg har diabetes type 2 og har hadt det i ca 10 år. Må også nevne at jeg er aldri forkjølet eller influensk. Har ikke hadt influensa på 20 – 25 år nå. Er jo aldri syk. Regulerer diabetesen med 2 stk amaryl hver dag, styrke 6 mg, som er maks styrke for denne. Har sett at det reklameres med med noe som heter vortefri på apoteket. Kan dette være måten å fjerne de på ?

Legg igjen en kommentar