Når blir vorter farlige?

Vorter er forårsaket av HPV, forkortet til human papillomavirus. Normalt er de fleste vorter smertefrie. De fleste vil si at vorter er pinlig. Om vorter blir sår, normalt av kløing, kan det spres enkelt til andre steder på huden. Kjønnsvorter, som faktisk kan befinne seg i munnen, kan være svært irriterende og de fleste vil kvitte seg med de kjapt. På grunn av mikroskopiske sår som kan komme av aktivitet under sex, er kjønnsvorter svært smittsomme Vanlige vorter har mindre sannsynlighet til å bevege seg fra person til person enn kjønnsvorter, men de kan imidlertid spre seg til en annen kroppsdel.

Ofte er det slik at vortene ikke trenger noen behandling ettersom de forsvinner etter ca to år. Men vorter kan gå bort av seg selv, men kan dukke oppstå senere. Det å fjerne vorter helt er ikke mulig

Når skal jeg fjerne vorter?

Du burde fjerne vortene når :

 • Når en vorte blir infisert med symptomer som utflod, røde striper, eller hvis det blør og du har feber.
 • Hvis en vorte er fortsatt tilstede etter en hjemmebehandling
 • Når en vorte er blitt smertefull
 • Hvis vorter er oppdaget på kjønnsorganer eller underlivet
 • Hvis en vorte har skiftet utseende eller farge
 • Hvis en vorte er påvist på personer som har diabetes eller svekket immunforsvar

Om du har en av overnevnte forhold, burde du bli kvitt vortene Fastlegen din kan hjelpe deg.

Metoder for fjerning av vorter

Flesteparten av vorter kan fjernes med medikamenter som du kan finne på apoteket eller hjemme. Vorter trenger vanligvis ikke noen behandling, men siden de tar seg god tid å forsvinne kan det være lurt å bli kvitt de. Som vist lengre opp, når vortene vises på synlige deler av huden, kan vortene oppleves som flaut. Samtidig, hvis en vorte begynner å oppføre seg unormalt, burde vi finne måter som hvordan å fjerne vorter trygt og effektivt. Nedenfor er en god del metoder for behandling:

 • Sølvtape brukes til å bli kvitt vortene. tapen kan brukes nesten overalt på kroppen, bortsett fra steder som er for synlige, som ansiktet.
 • Frysing (Kryoterapi) kan gjøre at vortene forsvinner. Om du skal fryse vorten burde du ta kontakt med lege.
 • Salisylsyre er funnet til å være svært effektiv og billig metode for å behandle mange hudproblemer og det har også vist gode resultater når det gjelder å bli fri for vorter. En del hudprodukter har også denne ingrediensen.
 • Stoff som Retinoider kan forstyrre vorter
 • Du kan også fjerne vorter med en Bleomycin-injeksjon
 • Du kan også fjerne vorter med kjemisk behandling med glutaraldehyd, podophyllin og formaldehyd.
 • Et mindre kirurgisk inngrep blir vanligvis ikke anbefalt da det vil være mulighet for at vortene kommer tilbake etter inngrepet. Operasjonen kan føre til arr. Operasjon burde bli valgt om alle alternativer er tatt.
 • Du kan også prøve laserbehandling for å fjerne vorter. Vorter som er vanskelige å fjerne kan forsvinne med laserbehandling.
 • Det er en annen metode, elektrokirurgi, som også fjerner vorter

Vorter kan ikke behandles med antibiotika siden vorter er forårsaket av en type virus, ikke bakterier. Normale vorter er ikke lett å fjerne permanent, spesielt vortene som vises under eller rundt tåneglene og fingerneglene. Du kan trenge mer enn én behandling for å bli kvitt vortene.

Skrevet i informasjon
4 kommentarer på “Når blir vorter farlige?
 1. Trude sier:

  Hei! eg har ein vorte under foten ( rundt tærne ) Og det er ikkje noko hud på den på ein måte. Det ser ut som at den er åpen. Er dette farleg ?

 2. erik sier:

  Jeg brukte fryse spray er det farlig

 3. anonymt sier:

  Det farligt og ha blødninger i vorten?

 4. Andreas sier:

  har en sprukket vorte på fingern med pittesmå svarte prikker og vist jeg fokuserer ned i sprekken på vorta ser jeg små skiver

Legg igjen en kommentar