10 fakta om vorter alle burde vite

1. Vorter er smittsomt

Vorter er smittsomt og spres lett til andre mennesker eller til andre deler av kroppen din. Kjønnsvorter er også klassifisert som en seksuelt overførbar sykdom og er svært smittsomt. En liten ripe, slitasje eller kutt gjør på huden gjør området mer utsatt for smitte.

2. Vorter (HPV-viruset) er uhelbredelig

Om du har vorteviruset HPV kan du aldri bli kvitt det fordi den lever for alltid videre i din kropp. Du kan behandle og fjerne vortene, ettersom de er et biprodukt (eller bivirkning) av HPV-viruset.

3. Vorter vil til slutt forsvinne på egenhånd

I de fleste tilfeller vil vortene forsvinne i tiden mellom 6 måneder og 2 år. Det er også mulig å ha mer alvorlige utbrudd, som formerer seg istedenfor.

4. Vorter kan være overalt på kroppen

Kroppsvorter, håndvorter, fotvorter, fingervorter, indre kjønnsvorter, ytre kjønnsvorter, analvorter, munnvorter, leppevorter – du kan få vorter overalt!
Les også: Symptomer på vorter

5. Vorter kan være smertefulle

Fotvorter kan være svært smertefulle, men din fastlege kan hjelpe å lindre smerten raskt. Hvis andre vorter også er smertefulle, er det foreslått at du oppsøker lege, ettersom det er uvanlig at andre vorter enn fotvorter som er vonde.

6. Vorter kan behandles og fjernes

Det finnes en rekke alternativer for å fjerne vorter. Mens de sannsynligvis vil forsvinne selv til slutt, er det lurt å behandle vorter umiddelbart for å hindre at de sprer seg. Du kan besøke legen din eller en hudlege og få fryset vorten eller få resept på andre produkter. Det er også en rekke produkter på apoteket som ikke behøver resept og som i de fleste tilfeller fjerne vortene. Naturlige behandlinger er også tilgjengelig, og mange har vist seg å være svært effektive.

7. Det er mange typer HPV-virus

Du kan ikke spre vorter fra kroppen eller hendene til kjønnsorganer eller fra kjønnsorganene til hendene eller kroppen. Det finnes over 150 typer av vortervirus (HPV-virus). Kjønnsvorter for eksempel vil bare angripe underlivsområdet (og enkelte tilfeller munnen).

8. Hjelpe kroppen mot å motta flere vorter

Det har blitt bevist at et sunt immunforsvar går langt i forebygging av fremtidlige vorteutbrudd. Ved å øke ditt immunforsvar må du øke inntak av stoffer som er positivt for immunforsvaret. Dette kan for eksempel være grønn te-ekstrakt, selen eller druefrøekstrakt.

9. Hvordan fikk jeg kjønnsvorter? Jeg er gift og vi er begge trofaste.

Vorteviruset (HPV) er et virus som har en del trekk til herpesviruset. Det kan ligge sovende i kroppen din og først utløses av stress, mangel på immunforsvar, røyking, overdrevent alkoholforbruk eller livsstil endringer. Mange er uvitende om det faktum at de har vorteviruset (HPV). Mange menn kan faktisk ha utbrudd på penis og være uvitende om de ettersom de kan være svært små og skjult. Kvinner kan ha innebygd genital warts og være uvitende om dem. Bare 10% av genital warts er synlige.

10. Vorter kan forårsake kreft

Vorteviruset (HPV) forårsaker mer enn 70% av alle tilfeller av livmorhalskreft. Viruset forårsaker forandringer i cellene i livmorhalsen. Disse endringene kan etterhvert bli kreft hvis de ikke fjernes og behandles. Kirurgi er det eneste alternativet mot dette. Disse endringene i livmorhalsen blir bare plukket opp i de tidlige stadiene av celleprøver. Det er derfor viktig at kvinner i alle aldre som er seksuelt aktive tar celleprøver, selv kvinner i lykkelige ekteskap. Mange menn vet ikke at de har viruset (se punkt 9).

Merket med: ,
Skrevet i hpv-vorte
5 kommentarer på “10 fakta om vorter alle burde vite
  1. Natalie sier:

    Hei jeg har en vorte på hånden den gjør vondt og jeg syntes det er pinli hva burde jeg gjøre

  2. Torstein sier:

    Hei, jeg er medisinstudent ved universitetet i Oslo og ønsker her å legge igjen en kommentar på siste punkt (#10). Ikke alle typer HPV forårsaker kreft, det er ytterst få som gjør det. Det er også slik at den typen HPV som oftest forbindes med kjønnsvorter ikke har noen sammenheng med livmorhalskreft. Det er med andre ord ikke nødvendig å bekymre seg for kreft sykdom dersom en har vorter. For mer informasjon om hvilken type HPV som gir kreft og hvordan bør en evt ta kontakt med lege eller annet helsepersonell. Håper dette kan være oppklarende!

  3. irenes fotklinikk sier:

    jeg vil bare informerer at også fotterapeuen er mer enn behjelplig med behandling av fotvorter,de har også i mange tilfeller flere behandlingsalternativer enn lege og bedre behandlingsmetoder enn apotekvare

Legg igjen en kommentar