Fryse kjønnsvorter – hvordan gjør jeg det?

Kjønnsvorter kommer fra eksponering med noen som har humant papillomavirus, forkortet til HPV. Kjønnsvorter er også kalt genitale vorter. Hvis du har seksuell kontakt med en som har kjønnsvorter, har du omlag 67 prosent sjanse selv for å utvikle kjønnsvorter. Symptomene viser seg ikke med en gang og kan ta så lenge som ni måneder før kjønnsvortene blir synlige. Å fjerne kjønnsvorter med frysing er utbredt metode, men det finnes selvsagt andre metoder.

Symptomer på kjønnsvorter

Se etter små harde flekker på underlivet innen tre uker til tre måneder etter at du ble smittet. Noen ganger vises de i grupper og har et utseende som er lik utseendet på blomkål. Genitale vorter er smertefri, men kan forårsake kløe. Mesteparten av tiden kan du ikke fortelle om din partner har kjønnsvorter siden symptomene ikke har dukket opp. Det er også mulig at symptomene på kjønnsvorter aldri dukker opp, eller at symptomene er så små at du ikke legger merke til de.

Les også: Informasjon om kjønnsvorter

Identifikasjon – vær sikker

Ta regelmessige kontroller hos legen og undersøke alle symptomer. Selv om du kanskje ikke har kjønnsvorter, kan andre seksuelt overførbare sykdommer være tilstede. Gå til legen å la ham eller hun ta en del tester på de utvekstene du har. Regelmessige celleprøver er viktig for kvinner og legen din kan anbefale en kolposkopi-undersøkelse, som forstørrer vorter og gjør de synlige. Legen kan også ta biopsi for å stille en bedre diagnose.

Hvis legen din tester for genitale vorter og finner de, vil han anbefale flere mulige behandlingsmetoder.

Behandlingsmetoder

Det er en rekke måter å fjerne vorter på, men du vil normalt bruke en av disse:

  • Laserbehandling: Laser vil ofte skape arradannelse, er kostbart og kan inneholde virus.
  • Elektrokirurgi: Bruker elektrisk størm til å ødelegge vortene.
  • Kirurgi: Kutter av vorten.
  • Kryoterapi: Også kalt frysebehandling. Her vil du fryse vorten, og metoden er oftest brukt på grunn av få bivirkninger og høy suksess.

Fryse kjønnsvorter – behandlingen

Du må forvente bruk av flytende nitrogen, altså en frysebehandling (kryoterapi), når du har kjønnsvorter. Du kan kjenne igjen stoffet som tørris. Legen sprayer på flytende nitrogen, så tines området, for å så fryse det på nytt. Hensikten er å drepe cellene rundt vorten og vorten selv. En blemme vil normalt bli formet og vorten vil falle av etter et par uker.

Antall behandlinger

Forvent flere behandlinger om du skal fjerne kjønnsvorter med frysebehandling. Vorten kan vokse tilbake, og siden dette ikke dreper viruset, men bare behandler symptomene, vil du kanskje ha et nytt utbrudd i nærheten på samme sted i fremtiden. Kryoterapi er 70 prosent effektiv.

Advarsel

Unngå å prøve å fjerne vorter hjemme. Kryoterapi er trygt for legen å utføre, men bruker farlige kjemikalier. Ikke prøv det hjemme! Når du bruker tjenestene til en lege, ser han også for andre potensielle risikoer. En av disse er kreft. Det er en nær sammenheng mellom humant papillomavirus og kreft. Husk at kjønnsvorter kan blusse opp under svangerskapet, og ofte kan overføres til barnet når de kommer ut gjennom fødselskanalen.

Få veiledning om alternativer hvis du er gravid og har HPV.

Les også: Hvordan skjære eller kutte en vorte (anbefales ikke ved kjønnsvorter)

Skrevet i genitalevorter
En kommentar på “Fryse kjønnsvorter – hvordan gjør jeg det?
  1. Anonym sier:

    Jeg har hatt mye kjønnsvorter, både utenpå og innvendig. Var helt grusomt, hater det! Prøvde alt for å bli kvitt det. Søkte på nettet at å blande epleeddik (som selges på matbutikken) hjelper, tok en spisekje i et glass med vann tre ganger til dagen å det hjalp en liten del, men smaker grusomt. Men til slutt fant jeg noe som ble kvitt alt, nemlig vitaminer. Tar multivitaminer som inneholder alle vitaminene og grønn te kapsler. Allerede etter 1 dag på dette forsvant mye. Så for dere som sliter dette prøv å kjøp vitaminer. Vitaminer hjelper bla for bedre immunforsvar så tror det er grunnen til at det har hjulpet for meg:)

Legg igjen en kommentar