Vorter og barnet ditt

Når du holder gutten din hånden legger du merke til et lite, herdet område av huden som ser ut som en vorte. Du er det mulig at du blir bekymret!
Vorter kommer ikke fra guttens leking utenfor med frosker og padder, men fra et virus. Faktisk, er det vanlig for barn å få vorter.

Hvorfor må unger få vorter?

Vorter en virusinfeksjon i huden som spres ved direkte kontakt og kalles humant papillomavirus, HPV, og oppfører seg som andre bakterier. Vorter liker varme, fuktige steder og kan vokse i mange måneder, noen ganger et år eller mer før de er store nok til å se.

Hvis barnet kommer i kontakt med HPV er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvordan han fikk det vorten. Det kan være fra et delt håndkle, overflate eller direkte kontakt med noen som har vorter.

Hva slags vorte er det?

De ulike typer vorter er stort sett den samme, den eneste forskjellen er plasseringen.

Barnet kan ha:

  • Vanlige vorter vanligvis vises på fingre, hender, knær og albuer. Det er kuppel-formet og vanligvis grå-ish brun. Den har en ru overflate med sorte prikker.
  • Flate vorter er også kalt juvenil vorter fordi barna vil få de oftere enn voksne. Disse er som oftest funnet på ansiktet og i pannen. De er små, omtrent på størrelse med et knappenålshode. De er glattere enn andre vorter og kan være rosa, lys brun eller gul.
  • Fotvorter er funnet på fotsålene og kan være svært smertefullt. Unngå å gå barbent på offentlige steder og endre fottøy ofte for å unngå fotvorter. De med fotvorter kan være nødvendig å se en spesialist på fotvorter for å fjerne det.

Hva kan jeg gjøre?

Barnet kan være flau over dens vorter og du kan være ute etter behandlingstilbud. Heldigvis er de fleste vorter er ikke smertefulle og den beste tingen å gjøre er å ikke plukke på vorter og prøv å ikke gni dem. Barnet kan selv sette en bandasje over vorte å hindre manipulere den.

Fordi vorter spres viralt er det spesielt viktig å unngå å plukke, gni eller klø, slik at viruset ikke sprer seg til andre.

Skrevet i barne-vorter

Legg igjen en kommentar