Vorter og barnet ditt

Når du holder gutten din hånden legger du merke til et lite, herdet område av huden som ser ut som en vorte. Du er det mulig at du blir bekymret!
Vorter kommer ikke fra guttens leking utenfor med frosker og padder, men fra et virus. Faktisk, er det vanlig for barn å få vorter.

Hvorfor må unger få vorter?

Vorter en virusinfeksjon i huden som spres ved direkte kontakt og kalles humant papillomavirus, HPV, og oppfører seg som andre bakterier. Vorter liker varme, fuktige steder og kan vokse i mange måneder, noen ganger et år eller mer før de er store nok til å se.

Hvis barnet kommer i kontakt med HPV er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvordan han fikk det vorten. Det kan være fra et delt håndkle, overflate eller direkte kontakt med noen som har vorter.

Hva slags vorte er det?

De ulike typer vorter er stort sett den samme, den eneste forskjellen er plasseringen.

Barnet kan ha:

 • Vanlige vorter vanligvis vises på fingre, hender, knær og albuer. Det er kuppel-formet og vanligvis grå-ish brun. Den har en ru overflate med sorte prikker.
 • Flate vorter er også kalt juvenil vorter fordi barna vil få de oftere enn voksne. Disse er som oftest funnet på ansiktet og i pannen. De er små, omtrent på størrelse med et knappenålshode. De er glattere enn andre vorter og kan være rosa, lys brun eller gul.
 • Fotvorter er funnet på fotsålene og kan være svært smertefullt. Unngå å gå barbent på offentlige steder og endre fottøy ofte for å unngå fotvorter. De med fotvorter kan være nødvendig å se en spesialist på fotvorter for å fjerne det.

Hva kan jeg gjøre?

Barnet kan være flau over dens vorter og du kan være ute etter behandlingstilbud. Heldigvis er de fleste vorter er ikke smertefulle og den beste tingen å gjøre er å ikke plukke på vorter og prøv å ikke gni dem. Barnet kan selv sette en bandasje over vorte å hindre manipulere den.

Fordi vorter spres viralt er det spesielt viktig å unngå å plukke, gni eller klø, slik at viruset ikke sprer seg til andre.

Skrevet i barne-vorter

Betale laserbehandling med kredittkort

En av de beste måtene å fjerne vorter på er ved laserbehandling. Vi fikk en kommentar fra Marco som skriver om hvordan det foregår.

Hei, jeg jobber i en klinikk i Norge og vi fjerner daglig vorter, føflekker, talgkjertler og andre utvekster med laserbehandling. Vi bruker CO2-laser til dette. Behandlingen går ut på å brenne bort utvekstene lag for lag, og man må ofte gå ganske dypt for å få med hele utveksten. Behandlingen utføres av lege. Laser er absolutt å anbefale, etter konsultasjon med lege.

Prisen for en slik behandling kan være litt høy – men du får en ekstra sikkerhet ved å bruke kredittkort. På nettsiden Velg Kredittkort kan du sammenligne kredittkort og se hvilket som passer ditt bruk. Lykke til med behandlingen!

Sponset innlegg.

Skrevet i kredittkort

Redesign

En etterlengtet redesign har endelig kommet!

Skrevet i diverse

Er brystvorter vorter?

Nei, det er det ikke.

 

 

 

 

Skrevet i sporsmal-og-svar

Nyhet: Vi har åpnet nettbutikk

VortefriVorter.no har tatt et steg videre og har nå endelig fått åpnet en nettbutikk. Vi har fått mange forespørsler om dette og er glade for å tilby produktet VorteFri.

Du kan lese mer om produktet på vår (nedlagte nettbutikkside).

Skrevet i vortefri

Vorter som kommer tilbake etter fjerning

Vorter er en bieffekt av et virus som er i kroppen din. Dette viruset er kalt HPV og står for humant papillomavirus. Selve viruset er nærmest umulig å fjerne og du må leve med det hele livet.

Så vorten kom tilbake…

Siden vorter er en bivirkning av et virus er det som nevnt svært vanskelig å fjerne det helt. Det er mulig å fjerne selve vortene, men det er godt mulig at de kommer tilbake. Siden du leser denne artikkelen har du sannsynligvis fått dine vorter tilbake.

Det eneste du kan gjøre er å behandle de på nytt. Om det er først gang du har fått vorter burde du lese litt på denne siden om vorter og de forskjellige behandlingsmetodene. Om du allerede har fjernet vorter før må du gjennomgå behandlingen på nytt.

Du burde forsikre deg at det faktisk er vorter. Det er mange sykdommer som ligner på vorter – men som ikke er tilfellet. Oppsøk derfor din fastlege, hudelege eller et apotek for å spørre en fagperson. Det er jo trossalt best å være på den sikre siden.

Hva om vorter kommer tilbake flere ganger?

Det er mulig at du vil få flere vorteutbrudd i livet. Vorter trigges av forskjellige ting, som f.eks stress og enkelte matvarer. Det er viktig å beholde roen og behandle seg på nytt. Disse behandlingene kan bli dyre om det er behandlinger på laserklinikk eller andre hud- og fotklinikker. For eksempel kan ikke kjønnsvorter (og noen ganger vorter i munnen) behandles med enkelte produkter som du får kjøpt i butikker og apotek. Disse må behandles hos en klinikk eller fastlegen.

 

Skrevet i hpv-vorte

10 fakta om vorter alle burde vite

1. Vorter er smittsomt

Vorter er smittsomt og spres lett til andre mennesker eller til andre deler av kroppen din. Kjønnsvorter er også klassifisert som en seksuelt overførbar sykdom og er svært smittsomt. En liten ripe, slitasje eller kutt gjør på huden gjør området mer utsatt for smitte.

2. Vorter (HPV-viruset) er uhelbredelig

Om du har vorteviruset HPV kan du aldri bli kvitt det fordi den lever for alltid videre i din kropp. Du kan behandle og fjerne vortene, ettersom de er et biprodukt (eller bivirkning) av HPV-viruset.

3. Vorter vil til slutt forsvinne på egenhånd

I de fleste tilfeller vil vortene forsvinne i tiden mellom 6 måneder og 2 år. Det er også mulig å ha mer alvorlige utbrudd, som formerer seg istedenfor.

4. Vorter kan være overalt på kroppen

Kroppsvorter, håndvorter, fotvorter, fingervorter, indre kjønnsvorter, ytre kjønnsvorter, analvorter, munnvorter, leppevorter – du kan få vorter overalt!
Les også: Symptomer på vorter

5. Vorter kan være smertefulle

Fotvorter kan være svært smertefulle, men din fastlege kan hjelpe å lindre smerten raskt. Hvis andre vorter også er smertefulle, er det foreslått at du oppsøker lege, ettersom det er uvanlig at andre vorter enn fotvorter som er vonde.

6. Vorter kan behandles og fjernes

Det finnes en rekke alternativer for å fjerne vorter. Mens de sannsynligvis vil forsvinne selv til slutt, er det lurt å behandle vorter umiddelbart for å hindre at de sprer seg. Du kan besøke legen din eller en hudlege og få fryset vorten eller få resept på andre produkter. Det er også en rekke produkter på apoteket som ikke behøver resept og som i de fleste tilfeller fjerne vortene. Naturlige behandlinger er også tilgjengelig, og mange har vist seg å være svært effektive.

7. Det er mange typer HPV-virus

Du kan ikke spre vorter fra kroppen eller hendene til kjønnsorganer eller fra kjønnsorganene til hendene eller kroppen. Det finnes over 150 typer av vortervirus (HPV-virus). Kjønnsvorter for eksempel vil bare angripe underlivsområdet (og enkelte tilfeller munnen).

8. Hjelpe kroppen mot å motta flere vorter

Det har blitt bevist at et sunt immunforsvar går langt i forebygging av fremtidlige vorteutbrudd. Ved å øke ditt immunforsvar må du øke inntak av stoffer som er positivt for immunforsvaret. Dette kan for eksempel være grønn te-ekstrakt, selen eller druefrøekstrakt.

9. Hvordan fikk jeg kjønnsvorter? Jeg er gift og vi er begge trofaste.

Vorteviruset (HPV) er et virus som har en del trekk til herpesviruset. Det kan ligge sovende i kroppen din og først utløses av stress, mangel på immunforsvar, røyking, overdrevent alkoholforbruk eller livsstil endringer. Mange er uvitende om det faktum at de har vorteviruset (HPV). Mange menn kan faktisk ha utbrudd på penis og være uvitende om de ettersom de kan være svært små og skjult. Kvinner kan ha innebygd genital warts og være uvitende om dem. Bare 10% av genital warts er synlige.

10. Vorter kan forårsake kreft

Vorteviruset (HPV) forårsaker mer enn 70% av alle tilfeller av livmorhalskreft. Viruset forårsaker forandringer i cellene i livmorhalsen. Disse endringene kan etterhvert bli kreft hvis de ikke fjernes og behandles. Kirurgi er det eneste alternativet mot dette. Disse endringene i livmorhalsen blir bare plukket opp i de tidlige stadiene av celleprøver. Det er derfor viktig at kvinner i alle aldre som er seksuelt aktive tar celleprøver, selv kvinner i lykkelige ekteskap. Mange menn vet ikke at de har viruset (se punkt 9).

Merket med: ,
Skrevet i hpv-vorte

Informasjon om HPV-viruset – hva er det?

Når du ser på vorter eller tenker på de du kanskje har fått, stiller du kanskje deg selv spørsmålet om hvor lenge en vorte lever. Vorte kan  plutselig forsvinne en dag for å så dukke opp igjen senere, normalt sett mange år etter første utbrudd. Spørsmålet om hvorvidt vorter noensinne vil gå bort er god, og du vil finne at dette enkle spørsmålet har flere variabler.

Vorter er en bivirkning

Det første du trenger å vite er at vorter er en «bivirkning» av humant papillomavirus, mer generelt kjent som HPV. Det er over hundre kjente varianter av denne typen virus og mange av dem vil føre til vorter. Noen spesielle varianter av viruset vil tendere til å bare angripe visse deler av kroppen, som foreksempel kun fotsålene eller kjønnsorganet.

Med det i tankene kan vorten selv fjernes med behandling (eller går bort av seg selv), altså bivirkningen vil fjernes, men selve viruset vil bli i kroppen din. Vorten din er altså ikke permanent, men HPV-viruset er permanent. HPV-viruset som er i kroppen din vil forandre seg i takt med det som skjer i kroppen din. For eksempel, hvis du føler deg frisk og kroppen er en del virusresistent vil vorteutbruddet ikke blusse opp. På en annen side vil du finne at hvis immunsystemet ditt er under angrep, og alle ressurser i kroppen er med på å kjempe denne infeksjonen, er det større sannsynlighet at du vil få vortene igjen.

Hvordan fjerne vorter for alltid

Det er dessverre ingen måte å kurere vorter fullstendig og for alltid, men du vil finne at det er mulig å fjerne vortene og deretter gjøre det vanskeligere for de å komme tilbake. Når det gjelder vorter vil noen mennesker sverge til med inntak av C-vitamin (som er fornuftig), fordi C-vitamin vil styrke kroppens immunforsvar. Andre måter å bli kvitt vorte som løser virus problemet er å bruke en kombinasjon av sølvtape og salisylsyre til å fjerne vorten, fordi salisylsyre vil myke opp huden og fjerne død hud, mens sølvtape vil teoretisk irritere immunsystemet nok til at det bekjemper viruset.

Dersom du har vorter og vortene plager deg, vil du finne at det er ganske mange løsninger der ute. Ta deg tid til å sørge for at du får den type resultater som du trenger fra løsningene som du har foran deg. Du kan lese mer om behandlingsmetoder i menyen til venstre.

Merket med:
Skrevet i hpv-vorte

Når blir vorter farlige?

Vorter er forårsaket av HPV, forkortet til human papillomavirus. Normalt er de fleste vorter smertefrie. De fleste vil si at vorter er pinlig. Om vorter blir sår, normalt av kløing, kan det spres enkelt til andre steder på huden. Kjønnsvorter, som faktisk kan befinne seg i munnen, kan være svært irriterende og de fleste vil kvitte seg med de kjapt. På grunn av mikroskopiske sår som kan komme av aktivitet under sex, er kjønnsvorter svært smittsomme Vanlige vorter har mindre sannsynlighet til å bevege seg fra person til person enn kjønnsvorter, men de kan imidlertid spre seg til en annen kroppsdel.

Ofte er det slik at vortene ikke trenger noen behandling ettersom de forsvinner etter ca to år. Men vorter kan gå bort av seg selv, men kan dukke oppstå senere. Det å fjerne vorter helt er ikke mulig

Når skal jeg fjerne vorter?

Du burde fjerne vortene når :

 • Når en vorte blir infisert med symptomer som utflod, røde striper, eller hvis det blør og du har feber.
 • Hvis en vorte er fortsatt tilstede etter en hjemmebehandling
 • Når en vorte er blitt smertefull
 • Hvis vorter er oppdaget på kjønnsorganer eller underlivet
 • Hvis en vorte har skiftet utseende eller farge
 • Hvis en vorte er påvist på personer som har diabetes eller svekket immunforsvar

Om du har en av overnevnte forhold, burde du bli kvitt vortene Fastlegen din kan hjelpe deg.

Metoder for fjerning av vorter

Flesteparten av vorter kan fjernes med medikamenter som du kan finne på apoteket eller hjemme. Vorter trenger vanligvis ikke noen behandling, men siden de tar seg god tid å forsvinne kan det være lurt å bli kvitt de. Som vist lengre opp, når vortene vises på synlige deler av huden, kan vortene oppleves som flaut. Samtidig, hvis en vorte begynner å oppføre seg unormalt, burde vi finne måter som hvordan å fjerne vorter trygt og effektivt. Nedenfor er en god del metoder for behandling:

 • Sølvtape brukes til å bli kvitt vortene. tapen kan brukes nesten overalt på kroppen, bortsett fra steder som er for synlige, som ansiktet.
 • Frysing (Kryoterapi) kan gjøre at vortene forsvinner. Om du skal fryse vorten burde du ta kontakt med lege.
 • Salisylsyre er funnet til å være svært effektiv og billig metode for å behandle mange hudproblemer og det har også vist gode resultater når det gjelder å bli fri for vorter. En del hudprodukter har også denne ingrediensen.
 • Stoff som Retinoider kan forstyrre vorter
 • Du kan også fjerne vorter med en Bleomycin-injeksjon
 • Du kan også fjerne vorter med kjemisk behandling med glutaraldehyd, podophyllin og formaldehyd.
 • Et mindre kirurgisk inngrep blir vanligvis ikke anbefalt da det vil være mulighet for at vortene kommer tilbake etter inngrepet. Operasjonen kan føre til arr. Operasjon burde bli valgt om alle alternativer er tatt.
 • Du kan også prøve laserbehandling for å fjerne vorter. Vorter som er vanskelige å fjerne kan forsvinne med laserbehandling.
 • Det er en annen metode, elektrokirurgi, som også fjerner vorter

Vorter kan ikke behandles med antibiotika siden vorter er forårsaket av en type virus, ikke bakterier. Normale vorter er ikke lett å fjerne permanent, spesielt vortene som vises under eller rundt tåneglene og fingerneglene. Du kan trenge mer enn én behandling for å bli kvitt vortene.

Skrevet i informasjon

Mest effektive metoden for å fjerne vorter

Vorter er forårsaket av humant papillomavirus og vorter er vanlig. De er ikke alvorlige, men de kan noen ganger være ubehagelig (avhengig av hvor de er) og pinlig for for eldre barn eller voksne. Selv om vorter ofte vil gå bort av seg selv, er det noen måter å skynde prosessen slik at det ikke framkommer mer unødig pinlighet eller ubehagelighet.

Salisylsyre: Dette er allment tilgjengelig på apotek, både i løsninger som kan males\pensles  på, eller en lite gjennomvåt «pad» som legges over vorten og dekket til med en bandasje. Det kan også være andre preparater som du finner på apoteket. Å fjerne vorte med salisylsyre fungerer veldig bra, men selv med daglig bruk, kan det ta måneder før vorten forsvinner.

Sølvtape: Plasser et lite stykke over vorten, og byttes daglig\ukentlig. Dette høres kanskje litt rart ut, men det skal faktisk funger omtrent like godt som salisylsyre.

Hvitløk: Det har vært studier som tyder på å smøre et fedd hvitløk på vorten hver natt, for å deretter dekke det til med bandasje, vil vorten fjernes raskere.

Frysing (kryoterapi): Fastlegen kan bruke en bomullsdott dyppet i flytende nitrogen eller noe lignende til å fryse av vorten. Dette er vanligvis smertefri, men gjentatte behandlinger er ofte nødvendig, og det er ikke nødvendigvis mer effektiv enn salisylsyre eller hjemmeterapi. Det er også mulig å kjøpe frysespray på et apotek.

Skrevet i vortebehandling