Årsaker til vorter

Årsaker til vorter kan deles to, hvilke type vorte det er og hvordan det overføres.

Generelt om vorter

Vorter er forårsaket av humant papillomavirus, også kalt HPV. HPV er en stor familie av små dobbel-strandet DNA-virus som infiserer cellen. Det finnes over 100 varianter av HPV og ca 60 av dem blir til en form for hudvorte. Flertallet av vanlige vorter forårsakes av HPV type 1, 2, 3 og 4. Disse typene er ikke farlige, selv om vorter kan være irriterende, ubehagelig og pinlig.

4% av alle krefttilfeller er assosiert med HPV, men noen former HPV er mer farlige enn andre. For eksempel HPV-typene 16, 18, og 31 assosiert med visse kjønnsvorter og smittede personer har høy risiko for ulike typer kreft i underlivet. Disse tre HPV-typene er ansvarlig for ca 75% av kreft i underlivet. Hvis du har kjønnsvorte, bør du konsultere legen din og ta forholdsregler for å unngå å spre det til andre.

Les også: Hva er kjønnsvorter

Hvordan bli smittet av vorter

Vorter er en svært smittsom virusinfeksjon, som kan ligge i dvale i mange år. Vorter kan spres ved kontakt med en forurenset overflate (slik som gulvet i garderoben eller en offentlig dusj), eller ved direkte hud-til-hudkontakt med en vorte.

Hvis huden er sprukket av et kutt er det er mer sårbar for å motta vorteviruset. Skrape eller plukke på vorter vil tillate dem å spre seg lettere. Vorter er mer vanlig hos mennesker med svakt immunforsvar, samt personer som er immunkompromitterte på grunn av sykdom eller medisinsk behandling. Det kan ta opp til 3 måneder til symptomer for en vortevises. Med behandling bør du være i stand til å bli kvitt dem innen en måned eller to, men hvis viruset blir i huden, og spesielt hvis du plukker på området, kan de dukke opp igjen.

For å lese om å forhindre å få vorter, se hindre å få vorte i menyen til venstre.

En kommentar på “Årsaker til vorter
  1. lillian sier:

    hva kommer skinnvorter av og hvordan blir vi kvitt dem

Legg igjen en kommentar